Centered Riding

cr-logoIn mijn vorige post kon je al iets lezen over Centered Riding. In 2009 heb ik de opleiding tot basisinstructeur van het KNHS (ORUN 2) afgerond. De houding van de ruiter kwam daarin wel aan bod, maar ik miste het hoe en waarom. Omdat ik meer wilde leren over de houding van de ruiter ben ik in het voorjaar van 2011 gaan zoeken naar een passende opleiding. Ik heb met Jónas in 2006 een lesdag Centered Riding gevolgd van Vanda Oosterhuis en herinnerde me dat daar juist de houding van de ruiter centraal stond. Dat paste dus prima bij mijn doel! Na het lezen van de informatie over de instructeursopleiding en wat rekenwerk heb ik me ingeschreven. De training was hard werken, maar ontzettend interessant!

De methode is ontwikkeld door de Amerikaanse Sally Swift (1939 -2009). Zij had scoliose en volgde daarom trainingen bij Mable Todd, die bewegingslessen gaf. Sally reed ook paard. Later volgde ze trainingen in onder andere Alexandertechniek, een methode die als doel heeft het lichaam vrij en moeiteloos te laten (blijven) bewegen, en Tai Chi, een Chinese vechtkunst waarbij ontspanning en een goede lichaamshouding belangrijke uitgangspunten zijn. Vanuit deze technieken heeft Sally haar eigen rij-methode ontwikkeld: Centered Riding.

Wat is Centered Riding?

Klinkt zweverig, Centered Riding, maar dat is het helemaal niet. Het is rijden vanuit je midden, je ‘centrum’. Je stuurt en geeft andere hulpen vanuit je bekken, dus echt met je zit. Door je gewrichten in een neutrale positie te plaatsen beweeg je efficiënter en kan je de bewegingen van je paard beter volgen. Je bereikt meer door minder te doen en paardrijden wordt hierdoor makkelijker voor ruiter en paard. Centered Riding is toepasbaar bij alle takken van de paardensport. Goed zitten is immers de basis van rijden, in welke discipline je dat ook doet!

Basisprincipes

De vier basisprincipes van Centered Riding zijn:

1. Zachte ogen – met een ontspannen blik heb je een veel breder zichtveld dan wanneer je focust op één punt. En met die ontspannen blik ben je je bewuster van je omgeving. Bovendien ontspant je lichaam beter met zachte ogen, waardoor ook je paard zal ontspannen. Als je paard ergens niet langs wil en jij concentreert je precies op dat punt, dan zal het waarschijnlijk niet lukken om er langs te komen. Als je vooruit kijkt met je blik op oneindig zal het veel beter lukken. Dat is een van de toepassingen van zachte ogen.

2. Ademhaling – in mijn vorige post over angstige ruiters had ik het al over laag in je buik ademhalen om te ontspannen. Adem je vanuit je borstkas dan spant je lichaam en ook dat van je paard. Probeer het maar eens.

3. Blokken bouwen – je kan je lichaam opdelen in een aantal blokken, ik ga uit van vijf: voeten, benen, bekken, bovenlijf, hoofd. Als je deze blokken netjes op elkaar stapelt zit je ontspannen in balans. Je kan een rechte lijn trekken van je oor, door je schouder, naar je heup en naar je enkel. Ligt een blok scheef, dan wordt deze rechte lijn onderbroken. Je zit uit balans en moet de blokken opnieuw opstapelen. Zit je met goed opgestapelde blokken  dan zit je ontspannen en stevig in het zadel.

Geen rechte lijn, blokken zijn niet goed gestapeld

Geen rechte lijn, blokken zijn niet goed gestapeld – foto gemaakt in 2005

Op bovenstaande foto zie je dat ik wat naar voren zit en dat mijn benen te ver naar voren liggen. Mijn blokken zijn duidelijk niet goed op elkaar gestapeld. Op de foto hieronder is de lijn wel recht. Het verschil in houding tussen beide foto’s wordt zo heel duidelijk zichtbaar.

Helaas ben ik onthoofd, maar mijn blokken staan hier goed op elkaar - najaar 2013

Helaas ben ik onthoofd, maar mijn blokken staan hier goed op elkaar – najaar 2013

4. Centreren – je zwaartepunt (centrum) ligt in het midden van je lichaam, een beetje onder je navel. Hiermee kan je sturen. Door met zachte ogen naar je centrum te ademen verlaag je je zwaartepunt en wordt je balans beter.

Door tijdens het rijden regelmatig zelf na te gaan of je deze vier basisprincipes nog volgt en waar nodig corrigeert, zorg je dat je goed in het zadel blijft zitten.

Lijnen trekken

Kijk eens naar rijfoto’s van jezelf. Hoe loopt de lijn op elke foto? En wat moet je doen om de lijn recht te krijgen? Mocht je vragen hebben over je houding, stel ze gerust! Als je er een foto bij plaatst kan ik je nog beter advies geven.

 

5 thoughts on “Centered Riding

  1. Daisy

    Wat een leuke en leerrijke post, zelf had ik een vraag waar ik al lang mee worstel en een probleem mee zoek.

    Tijdens een stap moment, heb ik een mooie rechte lijn in mijn lichaam, maar tijdens de draf of ‘galop’ *paard is draver maar doet zijn best* veranderd dit in een ontzettende stoelzit. Zo erg dat mijn voeten tot aan de borstkas komen !
    Doe ik mijn stijgbeugels uit, is het probleem weg en is er weer één rechte lijn.

    Heb jij een idee waar dit aan kan liggen en hoe ik het kan oplossen.

    Groetjes, x

    Reply
  2. Imre Post author

    Hoi Daisy,
    Bedankt voor je compliment! Zonder je te zien rijden is het wat lastig te beoordelen waar je probleem vandaan komt, maar ik kan je zeker wat tips geven. Wellicht span je onbewust je bovenbenen wat aan, misschien wel om in balans te blijven of de bewegingen van je paard op te vangen, waardoor je benen naar voren schuiven. Als je dan ook nog je hakken uitdrukt om meer steun aan de beugels te hebben komen je benen inderdaad heel erg ver naar voren.
    Probeer je been lang te maken door vanuit je bovenbeen te strekken. Je drukt in feite je knie naar beneden. Daardoor komen je onderbenen ook meer naar achter te liggen. Probeer dit eerst eens in stap om de beweging te oefenen en vergeet niet om je ademhaling laag te houden. Je enkels hou je ontspannen, dus je drukt je hakken niet uit. In draf helpt het om bij elke pas je onderbenen iets naar achter te schuiven. Niet te ver, dan kieper je voorover, hou de beweging klein. Let er hierbij op dat je niet je hakken naar beneden drukt, maar ze naar achter schuift. Je knieën blijven naar beneden wijzen.
    Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Succes met oefenen!

    Reply
  3. Pingback: Je hoofd is een watermeloen | Ruiter in evenwicht

  4. Pingback: Zitbeenknobbels: het effect van scheef zitten | Ruiter in evenwicht

  5. Pingback: Kom uit je stoelzit! | Ruiter in evenwicht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.