Mijn paarden

Sæunn frá Hofi – IJslander – 24 mei 2004 – in bezit sinds 17 december 2010

Toen Kveld (zie onder) te koop stond begon mijn zoektocht naar een nieuw paard. Dit keer zou ik echt een merrie kopen. Uiteraard viel ik als een blok voor een stoere jonge ruin met enorm lange manen. Na nachtenlang dromen van deze bink en een keer een stuk met hem wandelen heb ik toch besloten om voor een iets ouder paard te gaan. Sæunn [zeg: saai-un] is op IJsland opgegroeid en naar Nederland gekomen toen ze 3,5 was. Ik kocht haar toen ze 6 was. Haar vader Fálki frá Saudárkróki heeft in 2003 bij het WK voor IJslandse paarden de vijfgangenproef gewonnen.

Sæunn is mijn rijpaard. We trainen gemiddeld vier keer per week, afwisselend in de bak en buiten. Ik les regelmatig met haar bij een IJslandertrainer en een instructeur in de klassieke dressuur, verder volgen we af en toe cursussen van andere instructeurs. Ze is slim en eigenwijs laat het me meteen weten als ik iets niet goed doe. Ik leer ontzettend veel van haar. 

 

Silfursaga van het Schapenland – IJslander – 3 mei 2019 

Saga is mijn eerste eigen fokproduct, de tweede dochter van Sæunn, en mijn toekomstige rijpaard. In tegenstelling tot haar moeder is ze altijd vrolijk, ontzettend  open en mensgericht. Sæunn is graag op zichzelf, Saga vindt alle mensen geweldig en komt het liefst op schoot. 

Op dit moment staat ze in de opfok waar ze zich vermaakt met leeftijdgenootjes. Ik ben heel benieuwd hoe ze zich zal ontwikkelen.

Jónas – IJslander – 18 juni 1989-12 augustus 2014 – in bezit geweest sinds 20 juni 2006

Voordat ik Jónas had heb ik jaren lang paarden voor andere mensen (in)gereden. Ik heb op verschillende manege’s gewerkt als stalmedewerker, heb stagelopen bij een fokkerij waar ik jonge paarden zadelmak maakte, was kort koetsier op een landgoed en heb zes maanden bij Stal Edda op Vlieland ritten begeleid. Ook werkte ik een half jaar in een grote ruitersportzaak. Inmiddels heb ik twee instructeursdiploma’s en geef ik regelmatig les.

In mijn tijd bij Stal Edda (najaar 2002 en voorjaar/zomer 2004) was Jónas het vaste begeleidingspaard. Ik reed hem vrijwel dagelijks en kon het erg goed met hem vinden. Toen hij in 2006 te koop kwam hoefde ik er niet lang over na te denken; ik zou eindelijk een eigen paard aanschaffen. Met Jónas kon álles. Hij was super slim en een echte leider die zijn ruiter veel vertrouwen gaf. Lief voor kinderen en beginners, een uitdaging voor ervaren ruiters, maar vooral het paard dat ik blind vertrouwde. Samen hebben we heel veel kilometers gemaakt en avonturen beleefd. Hij was mijn once in a lifetime paard. Jonas is op 12 augustus 2014 overleden.

Kveldrodi frá Nordurslodum – IJslander – 16 mei 2001 – in eigendom van 25 juli 2007 tot 3 november 2010

Je kent dat vast wel; je bent op zoek naar paard en hebt een lijstje eisen en je komt thuis met iets totaal anders… Zo is het mij ook vergaan. Ik zocht eigenlijk een jonge merrie van ongeveer 2 jaar oud en kocht eind juli 2007 een ruin van 6. Kveld was nog niet ingereden, wel zadelmak, maar had wat lichamelijke problemen en gooide zijn ruiter er daardoor regelmatig af. We zijn na behandelingen van een osteopaat opnieuw begonnen met inrijden. Uiteindelijk werd hij het liefste rijpaard dat je je kan voorstellen. Met Kveld heb ik meegedaan aan verschillende cursussen, twee wedstrijdjes en de rally paper. Omdat ik meer wilde dan hij kon heb ik hem verkocht aan een gezellig gezin, waarmee hij lange buitenritten maakt, naar de ponyclub gaat en veel wordt geknuffeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.