Je hoofd is een watermeloen

meloen

Je hoofd weegt een kilo of 6,5. Dat is net zo veel als een gemiddelde watermeloen. Met een cap op is je hoofd nog een beetje zwaarder. Je ziet weleens ruiters die tijdens het rijden naar beneden kijken. Omdat je hoofd zo zwaar is kan het je bovenlichaam mee naar voren trekken. Er zijn ook ruiters die hun hoofd naar voren steken en om te compenseren hun schouders rond maken. Je hoofd naar voren steken verstoort niet alleen je balans, het is ook slecht voor je nek- en schouderspieren. Door die verstoorde balans moet je allerlei spieren aanspannen om te blijven zitten, waardoor je de beweging van je paard niet meer kan opvangen. 

Laat je hoofd drijven

Je hoofd moet losjes op je wervelkolom rusten en vrij kunnen bewegen. Alsof het op het water drijft en bijna niet aan je lichaam vast zit. Oefen dit eens zonder paard, bijvoorbeeld terwijl je staat of als je op een stoel zit. Sluit je ogen, beweeg je hoofd langzaam helemaal naar voren en laat het daar even hangen. Je voelt spanning in je nek, die uitloopt over je schouderbladen. Breng je hoofd langzaam weer rechtop en hou het daar een paar tellen. Nu breng je je hoofd helemaal naar achter. Je voelt het een beetje trekken bovenaan je borstbeen en aan de voorkant van je hals. Zoek weer het midden op. Wanneer is de spanning helemaal weg en drijft je hoofd losjes op je wervelkolom?

Hier kijk ik duidelijk naar beneden - cursus met Kveld in 2009

Hier kijk ik duidelijk naar beneden – cursus met Kveld in 2009

Op de foto zie je duidelijk dat ik naar beneden kijk. Mijn bovenlichaam gaat mee naar voren, mijn handen hou ik te laag en ik zit niet in balans.

Kijk naar de klep

Als je de neiging hebt om naar beneden te kijken terwijl je rijdt, kijk dan regelmatig even naar het klepje van je cap. Door die beweging zet je je hoofd weer wat rechter op. Kijk daarna weer voor je uit, de wijde wereld in. Naar de grond kijken heeft geen zin. Geld zal je niet snel vinden en je paard verandert heus niet ineens van kleur.

Ga eens rechtop zitten!

Je hebt vast weleens van je instructeur gehoord dat je rechtop moet gaan zitten of je schouders naar achter moet doen. Maar hóe doe je dat zonder meteen te verkrampen? Je hoofd rechtop zetten alleen is niet altijd genoeg. De eerdergenoemde ruiters met ronde schouders of ruiters die – zoals ik doe op de foto – naar voren kantelen, moeten hun borstbeen iets optillen. Zo richt je jezelf op en hou je de spieren in je rug, schouders en nek ontspannen. Ook dit kan je thuis op een stoel of staand oefenen. Sterker nog, als je ingezakt achter je computer zit is dit ook een hele goede manier om rechtop te gaan zitten!

Ja-knikken in draf

Knikt je hoofd op en neer tijdens het rijden, dit zie je vooral in draf, dan heb je ergens in je lichaam teveel spanning. Denk aan de checklist voor ontspannen rijden en ontspan stap voor stap je gewrichten. Stapel je blokken goed op elkaar. Blijf rustig vanuit je buik ademhalen en stel je wervelkolom voor als een veer die tijdens het draven uitrekt en weer samentrekt. Denk aan je drijvende hoofd, laat het lekker meekabbelen.

Doen!

1 thought on “Je hoofd is een watermeloen

  1. Pingback: Ismakogie – bewust beter bewegen | Ruiter in evenwicht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.