Ongelijke druk op mijn zitbeenknobbels

Het is januari en eindelijk een beetje winter in het noorden! Het is koud en er ligt sneeuw, dus rijden staat deze week op een laag pitje. Dat komt goed uit! Ik ben namelijk afgelopen vrijdag behandeld en moest rustig aan doen. De behandeling was erg intensief en ik had nogal wat napijn. Hoe dat komt lees je in de blog van deze week. 

Tijdens het rijden in de bak heb ik op de linkerhand in de voltes en wendingen regelmatig teveel druk op mijn linker zitbeenknobbel, terwijl ik de rechter helemaal niet voel. Ongemerkt ga ik daarbij naar binnen hangen, waarschijnlijk om te compenseren. Als ik recht ga zitten heb ik het gevoel dat ik er aan de rechterkant af val en gaat mijn merrie de verkeerde kant op. Er gaat dus iets fout. Op de rechterhand is er niets aan de hand, daar heb ik evenveel druk op beide zitbeenknobbels. Ook bij het buitenrijden heb ik er geen last van.

Zitbeenknobbels

Zitbeenknobbels

Op een bankje met een harde zitting (zie foto) heb ik getest wanneer ik mijn zitbeenknobbels voel. Ik hoefde maar iets naar links te leunen om aan die kant druk op mijn zitbeenknobbel te krijgen. Naar rechts was een heel ander verhaal. Pas als ik helemaal opzij leunde begon ik daar wat te voelen. Dit heb ik vorige week aan de osteopaat verteld, die er mee aan de slag ging. Tijdens de controle voorafgaand aan mijn behandeling vorige week bleek het in mijn onderrug en heup weer flink vast te zitten. Ik na de behandeling op 2 januari veel pijn gehad en ook de pijn in mijn knie was weer terug.

Oefenen op een bankje: inknikken naar links

Oefenen op een bankje: inknikken naar links

De behandeling van vorige week vrijdag was pittig en ik heb daarna extra veel rust gehouden. Mijn kniepijn is weer helemaal weg en ik ben een stuk soepeler. Zondag heb ik voor het eerst weer een klein stukje met Jonas gereden. Er was hier in het noorden een flink pak sneeuw gevallen, prima voor een stapritje zonder zadel. Mijn rug voelde wat pijnlijk, maar even schommelen op Jonas ontspande mijn spieren weer.

Jonas en ik - januari 2014

Jonas en ik – januari 2014

Dinsdagmiddag heb ik Sæunn gelongeerd en daarna nog een paar rondjes met haar gestapt en gedraafd. De ongelijkheid in mijn zitbeenknobbels is minder! Het is ook makkelijker om recht te blijven zitten en mijn onderrug beweegt soepeler. Daardoor kan Sæunn makkelijker tölten. Vanwege de vorst en sneeuw heb ik nog niet echt in de bak kunnen werken, onze binnenbak is te klein om echt in te rijden. Hopelijk is de grond zondag voldoende ontdooit om wat fanatieker te rijden.

Zelf doen

Oefen ook eens of je je zitbeenknobbels voelt en of je daar evenveel druk op hebt. Dat gaat het beste op een stoel met harde zitting. Om ze in het zadel beter te voelen kan je even op je handen gaan zitten. Wat gebeurt er met die druk als je een wending rijdt? Binnenkort volgt er een blogpost over wat je tijdens het rijden allemaal kan doen met je zitbeenknobbels. Dat is vast meer dan je denkt!

3 thoughts on “Ongelijke druk op mijn zitbeenknobbels

  1. Pauline

    Wat een openbaring! Ik heb hetzelfde probleem: meer druk op links. En ik dacht altijd dat ik “iets” moest doen aan de rechterkant maar ik zal eens juist meer op de ontspanning in mijn linkerhelft letten.

    Reply
    1. Imre Post author

      Hi Pauline,
      Voor mij helpt het niet om de linkerkant te ontspannen. Ik zit rechts vast, waardoor ik daar niet los kan laten en mijn zitbeenknobbel te hoog zat. Als je opzij leunt voel je – als het goed is – je zitbeenknobbel iets naar voren schuiven. Bij mij gebeurde dat niet. Dit voel je het beste op harde ondergrond. Wat voor jou het beste werkt kan natuurlijk anders zijn. Misschien kan je eens kijken of er bij jou in de buurt en fysiotherapeut met een flexchair zit.

      Reply
  2. Pingback: Zitbeenknobbels: het effect van scheef zitten | Ruiter in evenwicht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.