Ismakogie – bewust beter bewegen

ismakogieEind februari kon ik via mijn werk voor een klein bedrag een cursus Ismakogie volgen. Ismakogie is een bewegingsleer waarbij je bewust beter beweegt. Rechtop en in balans, met kleine, haast onzichtbare oefeningen met spieren aanspannen en weer loslaten. In 2013 had ik via een workshop bodywork voor ruiters al kennisgemaakt met wat basisoefeningen uit de Ismakogie. De cursus die ik via mijn werk heb gevolgd bestond uit zes lessen van een uur.

Door Ismakogie leer je bewust en optimaal omgaan met je eigen lichaam, waardoor je klachten kunt voorkomen en verminderen. Er wordt uitgegaan van een goede basishouding als je staat, zit en beweegt. De oefeningen richten zich op het aan- en ontspannen van kleine, diepgelegen spieren die je meestal onbewust gebruikt. Ook heel nuttig voor ruiters! Je kan de oefeningen doen waar en wanneer je wil. Als je achter je bureau zit, in de rij staat bij de kassa, met iemand staat te praten of als je in bed ligt; er is voor elk moment een oefening. 

Zithouding op een stoel

De Ismakogie wil dat je op het randje van je stoel op je zitbeenknobbels gaat zitten. Door het gebruik van rugleuningen zijn we luie zitters geworden. Omdat we tegen de leuning kunnen hangen gebruiken we onze rompspieren niet meer om rechtop te zitten en vinden we het erg vermoeiend. Ga je op het randje van je stoel zitten, dan moet je lijf hard aan het werk om je rechtop te houden. Om in balans te blijven gebruik je allerlei kleine spiertjes. Die spiertjes heb je ook nodig om in het zadel goed in balans te zitten. Op het randje van je stoel dus, met je benen in een rechte hoek, je voeten plat op de grond met je hakken tegen elkaar en je voorvoeten iets van elkaar af.

Je voeten zijn de basis bij Ismakogie. Als je in bovenstaande houding rechtop zit, zet dan je voeten eens wat steviger in de grond. Je voelt nu dat je hele lichaam wat strekt. Druk nu eens alleen je hakken wat steviger naar beneden. Daarna laat je de opgebouwde spanning zachtjes weer wat los en druk je je voorvoeten wat steviger in de grond. Voel je dat er verschil zit in hoe je lichaam reageert? Door dit af te wisselen als je bijvoorbeeld aan het werk bent of bij een vergadering zit kan je heel makkelijk de spieren in je lichaam wat aanspannen en weer zacht laten worden. Een kleine massage!

Hoofd

Let ook op de houding van je hoofd. Alle hoeken in je lichaam moeten 90 graden zijn, ook die van je kaaklijn en hals. Denk aan de watermeloen! Spits je oren eens als een hond. Voel je dat je nek dan langer wordt? Laat de spanning ook weer een beetje los. Ontspan de spieren in je gezicht, klem ook je kaken niet op elkaar. Adem rustig in en uit door je neus.

Staan

Ook als je staat heb je je voeten plat op de grond met je hakken tegen elkaar en je voorvoeten iets uit elkaar. Verdeel je gewicht over je hele voet, dus met evenveel druk op je tenen als op je hielen. Deze druk kan je iets afwisselen als je lang moet staan. Je wiegt dan een klein beetje heen en weer en houdt je spieren actief. Zo wordt je minder snel moe en hou je het staan langer vol.

Website

Naast oefeningen om beter te staan, zitten en lopen zijn er talloze oefeningen en bewegingen voor je armen, voeten, handen, schouders, rug en andere delen van je lichaam. Meer proberen? Er zitten Ismakogie-docenten door het hele land. Zie www.ismakogie.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.