Zitbeenknobbels: het effect van scheef zitten

Vorige maand schreef ik een stuk over ongelijke druk op mijn zitbeenknobbels. Dat probleem is inmiddels verholpen, ik kan mijn zitbeenknobbels weer gelijk belasten en het geven van zithulpen gaat veel makkelijker. Wat gebeurt er als je scheef zit? En hoe los je dat eigenlijk op?

Hieronder nog een keer het plaatje uit mijn eerdere artikel. Je zitbeenknobbels zijn het onderste deel van je bekken. Ze dienen als aanhechtingsplaats van verschillende pezen, zoals je hamstrings.

Zitbeenknobbels

Zitbeenknobbels

Zitbeenknobbels voelen

Als je niet weet waar je zitbeenknobbels zich bevinden, ga dan op het randje van een harde stoel zitten. De twee puntjes die je onder je billen voelt zijn je zitbeenknobbels. Als je het niet helemaal zeker weet, leg dan je handen eens onder je billen op de stoel. Ga rechtop zitten en wieg eens naar voor en naar achter. Voel wat je zitbeenknobbels doen. Als je het midden hebt gevonden (controleer in een spiegel of je echt rechtop zit!), beweeg dan eens van links naar rechts. Knik ook eens in in je heup. Wat gebeurt er dan?

Het effect van scheef zitten

Met je zitbeenknobbels kan je verschillende hulpen geven. Het is daarom belangrijk dat je op beide zitbeenknobbels evenveel druk hebt. Iedereen is weleens een beetje scheef. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat we een sterke en een zwakke lichaamshelft hebben. De sterke kant is vrijwel altijd de kant waar je mee schrijft. Ruiters hebben de neiging om hun sterke been iets op te trekken, waardoor er meer druk ontstaat op de andere zitbeenknobbel. Daarvoor hoef je voor het oog niet heel scheef te zitten, vaak is er slechts een heel klein verschil in je schouders en heup. Als je rechtshandig (en -benig) bent en je zit met iets opgetrokken rechterbeen, dan komt er meer druk op je linker zitbeenknobbel. Je krijgt problemen met bijvoorbeeld je paard op de hoefslag houden (duikt naar links omdat hij onder het gewicht van je zitbeenknobbel wil blijven), aanspringen in de rechtergalop en wijken voor het rechterbeen omdat de linker zitbeenknobbel blokkeert. Sommige paarden, bijvoorbeeld die van mij, worden tegen het been van scheefheid, andere juist loperig. Als je continu scheef zit zal je paard ook scheef worden. Je hebt meer gewicht op één stijgbeugel en je zadel zakt scheef. Recht worden is om allerlei redenen belangrijk.

Recht worden

Tijdens het halthouden kan je het beste voelen of je op beide zitbeenknobbels even veel gewicht hebt. Ga rechtop zitten door je blokken op te stapelen. Om het midden te vinden herhaal je wat je op de stoel hebt gedaan. In het zadel is het ook belangrijk om te voelen of je evenveel druk hebt op je stijgbeugels. Is de druk op je zitbeenknobbels gelijk, dan is de druk op je beugels dat ook. Mits natuurlijk je beugelriemen even lang zijn en je zadel recht ligt. Is de druk niet gelijk, duw dan je knieën – dus niet je hakken – eens naar beneden en laat de druk dan langzaam weer los. Een andere oefening is het optrekken van je knieën. Blijf even zo zitten en laat dan je benen langzaam zakken. Recht zijn kan in het begin erg scheef voelen, zeker als je al lange tijd scheef bent. Het is daarom handig om iemand vanaf de grond mee te laten kijken. Laat diegene ook eens controleren of je wel in het midden van je zadel zit.

Karin trekt haar knieën op om haar zitbeenknobbels te voelen

Karin trekt haar knieën op om haar zitbeenknobbels te voelen

Recht in stap

In beweging is het moeilijker om te voelen of je je gewicht gelijk hebt verdeelt. Tijdens het stappen volgen je zitbeenknobbels de bewegingen van je paard. Met het optillen van het achterbeen gaat je zitbeenknobbel naar voren en wat opzij. Laat jezelf meegaan in deze beweging en laat je knie daarbij bij elke pas naar beneden zakken. Gaat dat rechts net zo makkelijk als links, of voelt het anders? Rij eens een volte, wat gebeurt er dan? Verander eens van hand, wat merk je als je de andere kant op gaat? Zit je dan anders? Hou halt en voel of je nog recht zit. Wat is er veranderd ten opzichte van voordat je ging stappen? Ben je naar links gezakt of misschien een beetje naar rechts? Als je inzicht hebt in wat er gebeurt kan je het aanpassen.

Oefeningen in draf

Ook in draf is het belangrijk dat je evenveel druk op beide zitbeenknobbels en beugels hebt. Zowel tijdens het doorzitten als tijdens het lichtrijden. Worden je voltes vierkant in draf of valt je paard over zijn schouder weg, dan zit je waarschijnlijk scheef. Ga eens een lange zijde in de verlichte zit. Hou je voeten recht onder je heupen en buig vanuit je heupen naar voren. Zoek je balans en probeer te voelen of je op beide beugels evenveel druk hebt. Veer mee in je enkels, knieën en heupen. Voordat je de bocht in gaat ga je weer rechtop zitten en lichtrijden. De volgende lange zijde ga je nog een keer in de verlichte zit. Zet nu eens wat meer druk op de beugel van je linkerbeen. Hoe voelt dat? Ga bij de bocht lichtrijden en doe dan eens hetzelfde; plaats wat meer druk op je linker beugel. En daarna eens op de rechter. Ga spelen met deze drukverdeling en zoek hierin het midden. Als je moe wordt, ga dan weer even stappen. Het geeft niet als het niet allemaal in één keer lukt!

Scheef paard

Uiteraard kan ook een scheef paard ervoor zorgen dat je scheef gaat zitten. Als je meegaat in die scheefheid kun je hem niet recht richten. Zorg dus dat je in het midden van je zadel zit, beide zitbeenknobbels even goed voelt en ga vanuit die positie aan de slag om je paard soepel en recht te maken.

Heel veel succes! En als je vragen hebt, stuur gerust een berichtje!

1 thought on “Zitbeenknobbels: het effect van scheef zitten

  1. Franke

    Wat een leuke artikelen! Een deel is voor mij bekend, andere dingen zijn een mooie aanvulling, zoals bijvoorbeeld het stuk over de psoasspier. Blijf schrijven, je schrijft boeiend!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.